E-sigaretten en de uitstoot van metalen

Dit stuk las ik vandaag op EcigaretteReviewed.com
New study investigates emissions of metals and toxic chemicals from e-cigs and tobacco cigs.

Er is veel commotie rondom de e-sigaret en hoe slecht of dat het wel is voor de gezondheid. Tenminste, dat willen de WHO en diverse politieke partijen, en dus de pers, je doen geloven.
Gelukkig voor ons ‘dampers’ worden er veel studies rondom de e-sigaret gedaan om het tegendeel te bewijzen.
Waarom de e-sigaret zo negatief in het nieuws komt is puur om winstbejag, wat voortvloeit uit de tabaksindustrie. De Pharmacie heeft ook absoluut geen baat bij e-rokers.
In de eerste plaats komt de Staat veel accijnsinkomsten tekort, en in de tweede plaats is het slecht voor de economie. Immers, als elke rokende burger stopt met roken en gezonder (en ouder) wordt, stijgen de kosten voor de pensioenen en (hoe kan het ook anders) dalen de accijnsinkomsten.
De Pharmacie lijdt verlies door de dalende inkomsten; nicotinepleisters en Champix-pillen vinden geen aftrek meer, plus alle andere medicijnen om o.a. kankerpatiënten te behandelen.
Dus… kom op, alles moet negatief in de nieuwsbladen, want o als iedereen toch stopt met roken en overstapt op de e-sigaret…

 

Ik lees dus veel over de e-sigaret en de eventuele risico’s voor de gezondheid. Ook de gezondheid van de mee-dampers. Want ja, alle e-rokers (dampers) denken minder ongezond bezig te zijn, en we willen uiteraard wel bewijzen zien, want we laten ons niet zomaar iets op de mouw spelden. Die bewijzen stapelen zich langzamerhand op.
Zo hier de uitkomst van de studie rondom de uitstoot van de metalen en giftige stoffen van de e-sigaret, als tegenargument voor ‘mee-roken oftewel mee-dampen’. De giftige stoffen waaraan de omstanders (niet) worden blootgesteld.

Dit is een interessant, alleszeggend stukje, wat ik er even uitgepikt en vertaald heb.

Over de metalen zoals: nikkel, zilver, zink en chroom die in sigaretten en e-sigaretten voorkomen, schrijft de media al te graag dat ‘e-sigaretgebruikers aan vier keer zoveel nikkel blootgesteld worden dan sigarettenrokers’. En ze benoemen een aantal andere giftige metalen die aanwezig zijn. Maar ze vermelden niet dat het om geringe hoeveelheden gaat. Zo lijkt het alsof e-sigaretten een risico voor de gezondheid zijn. Het tegenargument is het simpele feit dat nikkel, zilver, zink en chroom niet de enige stofjes zijn waar je je zorgen over zou moeten maken bij het roken.

Zelfs al zouden deze stoffen in grotere hoeveelheden in de e-sigaretten zitten, dan zouden de e-sigaretten nog steeds een enorm potentieel zijn voor schadebeperking (harm reduction).
Er zitten meer dan 4.000 chemische stoffen in sigarettenrook, met ongeveer 70 daarvan carcinogeen.
Lood en cadmium zijn twee voorbeelden van zeer giftige metalen die in sigarettenrook zitten, in veel grotere hoeveelheden dan in e-sigaretten.

Maar let op.
Farmaceutische geneesmiddelen bevatten toelaatbare grenzen voor metalen onzuiverheden.
Als de hoeveelheden die in e-sigaretten zitten, in inhaleerbare medicijnen zouden zitten, zou het geen punt van discussie zijn.

Bijv. bij een (dun) persoon van 50kg is 1,5 microgram (dat is 1,500 ng) nikkel toegestaan in inhaleerbare medicijnen, volgens de USP grenzen.
In deze studie bij voortdurend gebruik van de e-sigaret wordt slechts 130,5 ng per uur uitgestoten.
Dat betekent dat je met deze uitstoot 11 en een half uur zou kunnen dampen om de dagelijkse limiet te benaderen. Gebaseerd op 1,3 ml verbruik per uur.
Op basis van deze berekening zou je 15 ml e-vloeistof per dag moeten dampen om de toegestane limiet voor nikkel in medicijnen te benaderen.

Voor chroom mag dezelfde dunne persoon worden blootgesteld aan 25 microgram per dag (25,000 ng) als onzuiverheden in een inhaleerbaar geneesmiddel. Vergeleken met slechts 28,1 ng (ongeveer 900 keer minder) per uur gemeten met dampen.
Deze metingen werden genomen na de uitademing, dus dit kan variëren, afhankelijk van hoeveel wordt geabsorbeerd door de gebruiker, maar er is zo opmerkelijk veel verschil dat het duidelijk is dat het niet iets is om je zorgen over te maken, zowel voor de damper als de omstanders.

Dit zet alles in het juiste perspectief. E-roken vermindert zonder twijfel de schade aanzienlijk t.o.v. roken.
Ja, er zitten sporen van metalen in e-sigaret damp, maar deze zijn ook te vinden in soortgelijke hoeveelheden in farmaceutische producten, en nee, ze zijn echt niet iets om je zorgen over te maken voor zowel de damper als de omstander.

Zoals ik al zei: de bewijzen stapelen zich op en de politiek kán en mág er niet omheen.
Amen.

2 gedachten over “E-sigaretten en de uitstoot van metalen

  1. Goed artikel. Jij denkt tenminste goed na voordat je iets aanneemt. Net als statistiek is wetenschappelijke data ook te manipuleren. Niemand zegt dat dampen super gezond is, maar wel dat het beter is dan roken. Dank je wel voor dit bericht!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s