We hebben gewonnen!

 

Op 8 oktober was de stemming in Straatsburg over de e-sigaret. Nog even ter opfrissing:
De ENVI-commissie stelt in Amendement 71 voor om de e-sigaret onder de geneesmiddelenwet te laten vallen.
Klinkklare onzin om je nicotinehoudende liquids op doktersvoorschrift bij de apotheek te moeten halen, dus het was de bedoeling dat tégen Amendement 71 werd gestemd.
Hoera, hoera! Amendement 71 afgewezen, Amendement 170 aangenomen!

Dit betekent dus dat:
– de e-sigaret niét als medicijn behandeld gaat worden
– er wél regulering komt (30mg nicotine per ml max. bijvoorbeeld)
Ter verduidelijking, een medium damper gebruikt 11mg nicotine, een high damper gebruikt 18 of 24mg nicotine. Daar kunnen we dus mee leven.
– er géén verbod op smaakjes in e-sigs komt
– er wél een verbod dan wel beperking op internationale afstandsverkopen komt
Dit heb ik nagevraagd en gaat alleen om het feit dat het verkopende land zich moet registreren in het land van de koper.
– er een reclameverbod komt.

Het valt dus ook niet onder de tabakswet, maar onder de “Tobacco Products Directive” als “Nicotine Containing Product”. Dus dampen valt niet onder het bordje “verboden te roken”.

Degene (van het forum) die de laatste maanden met z’n neus in alle amendementen heeft gezeten, over veel politieke kennis bezit en ons op de hoogte hield/houdt én bij de zitting aanwezig was, schrijft in Jip-en-Janneke-taal het volgende.
Wat betekent dit:
Alle e-sigs en navullingen onder de 30mg/ml moeten in de vrije verkoop blijven (of worden in het geval van België); specifiek met verkooppunten buiten de apotheek. De e-sig is geen medicijn (tenzij er specifieke medische claims gemaakt worden), dus gedaan met inbeslagnames door de douane. De e-sig is vrij verkoopbaar op het internet (wel dienen de shophouders een register te houden met wat aan wie verkocht wordt internationaal). Smaakjes zijn en blijven toegelaten. Van de vloeistoffen dienen de ingrediënten opgegeven te worden in een databank.

Wat nu:
Hoogstwaarschijnlijk op 10 december zal de europese raad haar eerste lezing houden over de TPD; en daarna volgt de trialoog tussen het parlement met hun raporteur (Linda McAvan met Matthias Groote en Frédirique Ries als schaduw rapporteur), eurocommisaris Tonio Borg en de raad van ministers van volksgezondheid van alle lidstaten.
Als die het eens zijn wordt dit wet en dan hebben de lidstaten 18 maanden de tijd om dit in hun wetgeving te verwerken. Het ziet er naar uit dat dit in eerste lezing goedgekeurd zal worden.

Op de debatten van gisteren is het mij sterk opgevallen dat zowel de commissie (Borg) als de raad (die Estlandse minister waarvan ik de naam kwijt ben) geen woord gerept hebben over de e-sig. Commissaris Borg was nochtans zeer precies en uitgebreid om alle aangedragen argumenten van de meer dan 50 sprekers over elk pietlullig detail in de TPD te becommentariëren, doch over de e-sig absolute stilte. Enkel in zijn opening schetse Borg de geschiedenis van de TPD verwijzend dat die voortbouwt op TPD1 en dat deze aangevochten is geworden voor het europees hof, doch zonder succes, en dat hij er vertrouwen in heeft dat dit ook met TPD2 zo zal zijn. Voor de goede verstaander: maak van de e-sig geen medicijn. Zowel commissie als raad hebben mij de indruk gegeven dat wat het parlement ging beslissen een paar uur later zij dit zouden volgen.

Als dit goed gaat in eerste lezing zal de TPD rond nieuwjaar van kracht worden en heeft Onckelinks dus tot ten allerlaatste midden 2015 de tijd om van België een vrij dampland te maken.

Note: Onckelinks is de belgische minister die op dit moment de boel als geneesmiddel laat gelden, waardoor vele pakketjes door de douane tegengehouden zijn. Het is een Nederlands-Belgisch forum, vandaar.

En verder:
In amendement 170 zijn wel wat rare dingen opgedoken die nu niet echt schadelijk zijn, maar vragen oproepen waarom is dit nodig; zoals dat register van wie koopt wat internationaal; big brother is watching you werd voor sigaretten ingevoerd om de ontduiking van taksen tegen te gaan. Op de e-sig staan geen taksen; dus waarom zo big brother doen omwille van onbestaande taksen; tenzij het de bedoeling is om tot taxatie over te gaan in de toekomst, maar dat is een nationale aangelegenheid.

Het ligt er vingerdik op dat men eerst zal proberen om overal een dampverbod uit te roepen, zodat het dan achteraf logisch lijkt: zelfde gevaar = zelfde taks. Italië heeft de taks reeds geprobeerd, doch het parlement heeft dit weggestemd. Frankrijk heeft het dampverbod geprobeerd, doch het parlement heeft dit weggestemd. In België is er een dampverbod op openbare plaatsen, doch Aiduce de franse (franstalige) organisatie zal dit gaan beginnen aanvechten en zoekt hiervoor een Vlaams aanspreekpunt bij een Vlaamse of nederlandstalige gebruikersorganisatie.

Nah, dat is weer een veldslag gewonnen. Hoe cool is dat?
De oorlog is nog niet gewonnen, want die win je veldslag voor veldslag.
We hoeven iig niet de illegaliteit in. Hebben alle protesten, petities, demonstraties, en e-mails tóch zin gehad.
Voorlopig vieren we feest!

Advertenties

4 gedachten over “We hebben gewonnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s